VONK&ZONENPRODUCTIES  

HELLEMONDEN

In 2014 herdachten vele Vlaamse steden en gemeenten dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog plaatsvond. Voor wie op zoek was naar een originele manier om de tragiek van de Groote Oorlog te evoceren, bood VONK & Zonen een origineel poëzieparcours aan dat dichtersstemmen uit W.O.I. opnieuw liet weerklinken: HELLEMONDEN.

‘HELLEMONDEN’ is een ingetogen tentoonstelling alsook een literair statement over de waanzin van de oorlog. De toeschouwer legde op eigen tempo een parcours af waarlangs 20 grafzerken in kunststof waren opgesteld, die qua vorm gelijken op de uniforme graven op soldatenkerkhoven. Aan elk van deze graven, waarin kleine geluidsboxen zijn verwerkt, kon de bezoeker een ander gedicht van een oorlogsdichter beluisteren. Elke tekst was beschikbaar in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. De gedichten werden ingelezen door Gene Bervoets, Nigel Williams, Antoine Boute en Jobst Schnibbe.

Niet enkel bekende Engelse war poets kwamen aan bod, maar ook o.a. Belgische, Franse, Duitse, Roemeense, Egyptische, Italiaanse en Russische dichters. Meer dan andere schrijvers die zich door de eeuwen heen lieten inspireren door de verschrikkingen en het bloedvergieten op het slagveld, spreken ‘de dichters van de Grote Oorlog’ blijvend tot de verbeelding.

Praktisch Het poëzieparcours op Linkeroever ging in première tijdens het openingweekend van de pontonbrug en werd plechtig geopend door de koning en koningin en werd bezocht door meer dan tienduizend mensen.  Het parcours was beschikbaar van oktober 2014 tot en met einde 2018. De voorstelling kon ook worden uitgeleend en beschikbaar worden gemaakt op andere plaatsen. Hieraan kon ook een educatieve workshop worden gekoppeld (in samenwerking met Jeugd en Poëzie) voor middelbare scholen. 

HELLEMONDEN is een productie van VONK & Zonen met de steun van Toerisme Vlaanderen en het Vredescentrum van de Provincie en de stad Antwerpen.