VONK&ZONENPRODUCTIES  

IJZER 2018

100 jaar na de Groote Oorlog fietsten 10 dichters een week langs het IJzerfront. Ze trokken van Diksmuide over Zonnebeke, Ieper en Langemark naar Poperinge en stonden stil bij monumenten, kerkhoven, loopgraven en minder bekende herdenkingsplekken. Ze brachten hulde op de manier die ze het best kennen: met poëzie.

Het publiek stapte mee op de fiets: samen met dichters als Maud Vanhauwaert, Els Moors en Benno Barnard reden ze dagetappes door het getekende landschap. Als dagafsluiter, hielden de dichters halt in 4 centrale herdenkingsmusea voor een literaire avondvoorstelling. Een beklijvend programma van ongeveer anderhalf uur waarbij de tocht weerslag vond in woord en muziek. Nieuw werk van hedendaagse dichters werd gecombineerd met de pakkendste gedichten van oorlogsdichters. Een literair eerbetoon aan de honderdduizenden soldaten en burgers die in de Westhoek tijdens de Groote Oorlog het leven lieten.

Kon je er zelf niet bij zijn? Culture Club fietste een dag in het kielzog van de dichters: de reportage kan je hier bekijken. Benieuwd naar enkele gedichten? Beluister hier de fijne reportage van Kristien Bonneure voor de VRT. Sfeerbeelden kan je hier terugvinden. Aftermovie door Jess De Gruyter.

IJZER 2018 met Benno Barnard, Lotte Dodion, Bart FM Droog, Andy Fierens, Tristan Marquardt (DE), Els Moors, Max Temmerman, Michaël Vandebril, Maud Vanhauwaert en Laurence Vielle (poëzie) ,Noëmie Schellens, Roland, Jonas Winterland, Mauro Pawlowski, Bert Hornickx en Myrthe Luyten (muziek).

Een productie van VONK & Zonen naar een idee van Johan Noppen met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en Cresco Advocaten CVBA in samenwerking met het Goethe-Institut, dasKULTURforum Antwerpen, Westtoer, In Flanders Fields Museum, Museum aan de IJzer, CC Kruispunt Diksmuide, Memorial Museum Passchendaele 1917, Talbot House, Huis van de Dichter en de steden en gemeenten Ieper, Diksmuide, Zonnebeke en Poperinge.