VONK&ZONENPRODUCTIES  

OUD ZOT

Benno Barnard en Luuk Gruwez zijn inmiddels middelbare heren in de Nederlandse literatuur. Ze zijn onmodieus: ‘hedendaagsheid’ is een begrip dat hun lachlust opwekt. Schaamteloos eren zij de traditie en hun individuele vroeger: heimwee is hun handelsmerk. Het taboe daarop laat hen onverschillig; beiden zoeken al een heel volwassen leven naar het afgebroken huis van hun kindertijd. Een voorstelling van twee romantische jongemannen van zestig in een samenleving waarin je niet langer ouder dan veertig mag zijn.

Beide dichters blikten terug op wat ‘thuis’ voor hen betekent. Voor Barnard zijn dat de herinneringen aan zijn dode dichter-vader, beelden van Engeland, maar ook fragmenten ‘burgerlijk leven’ met zijn vrouw en kinderen. Gruwez op zijn beurt koestert er het defecte bestaan van al wie mededogen verdient, geeft ze onderdak en wekt er zijn dierbare doden weer tot leven. 

Tussen de gedichten door brachten chansonnière Sarah D’hondt en accordeonist Stijn Bettens Franse chansons. Samen hebben zij de voorbije jaren veel opgetreden met Frans repertoire. Sarah D’hondt won de Liesbeth List-prijs en begin 2015 is haar eerste cd uitgekomen onder de titel Souvenir.

Praktisch De voorstelling Oud Zot was gemaakt op maat van culturele centra, bibliotheken, boekhandels en literaire festivals. Oud Zot duurt ongeveer 80 minuten en is geschikt voor kleine zalen tot 200 personen.  

Oud Zot is een organisatie van VONK & Zonen met steun van Literatuur Vlaanderen.