zaterdag 22 november 2014

Het Laatste Nieuws

Festival met een baard

© Laenen - Muzikant Gregory Frateur en schrijver Andy Fierens verzamelden allemaal artiesten met een baard. "Dat was niet eens zo moeilijk."

ANTWERPEN - Literaire avonden hoeven niet saai en elitair te zijn. Ga vanavond maar eens kijken in DE Studio tijdens De nacht van Vonk. Vergeet vooral niet te gaan kijken naar ‘Barbaard’, een programma met uiteenlopende artiesten die toch één ding gemeen hebben: een baard.

‘Barbaard’ is opgezet door schrijver Andy Fierens en muzikant Gregory Frateur. Twee mannen met baarden. “Ik heb sinds 2008 een lange baard”, zegt Andy. “Ik kreeg een hersenbloeding en moest maandenlang revalideren. Ik voelde me een zombie en had zelfs geen energie om me te scheren. Na een tijd is die baard mijn kenmerk geworden. Ik ben nu ‘die schrijver met die lange baard’. Gelukkig vindt ook mijn vrouw mijn baard leuk. Behalve mijn moeder: die vindt het maar niks.” “Mijn moeder is er ook tegen”, zegt Gregory. “Ik heb een baard sinds vorig jaar juni. Voor een rol in een theaterstuk liet ik hem groeien. Nu ben ik eraan gewend. Ik ben zelf nog kapper geweest en kan mijn baard dan ook perfect verzorgen.”

Propere handenVoor ‘Barbaard’ hebben Gregory en Andy andere artiesten uitgenodigd. “We wilden wel alleen maar mannen met een baard”, zegt Andy. “Dat was niet zo moeilijk, want behoorlijk veel artiesten lopen er bebaard bij. Al is het niet overal even ‘gewoon’. Een tijd geleden trad ik op in Japan. Daar zijn bijna geen mannen met baarden en dus wilden mensen die van mij aanraken. Dat was oké als ze het van te voren vroegen en hun handen proper waren.”

Speciale cocktailOp de affiche van ‘Barbaard’ staan onder meer Jeroen Olyslaegers, Jeroen Leenders, Karl en Bjorn Eriksson, Louis van der Waal, Ole Sollied en Stan Lee Cole. Maar ook schrijfster Annelies Verbeke. “Nee, geen vrouw met een baard”, zegt Andy. “Maar ze schreef wel speciaal een tekst over een baard.” Ook het decor is een grote baard vanavond. “We kregen vlas van een boer om zelf een baard te maken”, zegt Andy. “En voor liefhebbers is er zelfs een speciale baardcocktail te koop.” De Nacht van Vonk biedt nog meer dan mannen met baarden. Er is een programma met teksten van Allen Ginsberg met dichter Maarten Inghels. Je kan er naar het Poëziebordeel met Wim Helsen, Maud Vanhauwaert, Stijn Vranken, Charlotte Van den Broeck, Lies Van Gasse en Jan Ducheyne. Verder leidt Gène Bervoets bezoekers langs een poëzieparcours over de Groote Oorlog, zijn er projecties van poëziefilms en nodigt de Dichter des Vaderlands Charles Ducal enkele collega’s uit.

Win ticketsDe Nacht van Vonk start om 20.30 uur en duurt tot 4 uur ’s ochtends. Een ticket kost 12 euro.Wij mogen 5 x 2 tickets weggeven. Je maakt kans als je een mail stuurt naar info@vonkenzonen.be met vermelding ‘Het Laatste Nieuws’.