dinsdag 17 april 2018

VRT NWS

Fiets mee met dichters­karavaan langs het front van WO I

100 jaar na de Grote Oorlog fietsen tien dichters deze week gedurende vier dagen langs de frontlijn. Ze brengen hulde met poëzie van een eeuw geleden en van nu. Iedereen die wil, kan aansluiten tijdens een van de vier trajecten.

Van 17 tot 21 april trekt een dichterskaravaan op de fiets langs de IJzer, om de dichters van de Eerste Wereldoorlog in herinnering te brengen. En niet enkel John McCrae en zijn “In Flanders Fields”. Er zijn vier dagtochten van een kilometer of dertig, waarbij iedereen kan meefietsen. De vier lussen zijn Diksmuide-Nieuwpoort; Zonnebeke-Palingbeek (waar het project CWRM met de 600.000 beeldjes te zien is, nvdr); Ieper-Langemark; Poperinge-Kemmel, telkens heen en terug.

Onderweg wordt halt gehouden bij belangwekkende plekken als begraafplaatsen, gedenktekens, loopgraven of relieken. Dichters Benno Barnard, Lotte Dodion, Els Moors, Andy Fierens, Maud Vanhauwaert, Michaël Vandebril, Laurence Vielle, Max Temmerman, Tristan Marquardt en Bart FM Droog lezen nieuw eigen werk voor én gedichten van collega’s van een eeuw geleden. Zowel Britse war poets als ook Franse en Duitse dichters, en Vlaamse frontdichters als Daan Boens, Fritz Francken of Filip de Pillecyn.

Het gansche wezen vol van nacht en slijk en schimmen.
Daan Boens

Als afsluiter van elke dag houden de dichters halt in vier herdenkingsmusea voor een literaire avondvoorstelling, met de poëtische neerslag van de fietstochten. Noëmie Schellens, Roland, Jonas Winterland, Mauro Pawlowski, Bert Hornickx en Myrthe Luyten brengen de muziek 's avonds.

Alle data en afspraken vindt u op IJZER 2018, een literair eerbetoon aan de honderdduizenden soldaten en burgers die in de Westhoek tijdens de Grote Oorlog het leven lieten.

They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning we will remember them.

Laurence Binyon

Lees het volledige artikel en beluister de voordrachten van de dichters hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/04/16/fiets-mee-met-tien-dichters-langs-het-front-van-wo-i-/