woensdag 22 mei 2019

Radio 2

Foto: VRT

KIES 19: In Gent duiken affiches op van 'Partij voor de Poëzie'

OOST-VLAANDEREN - Afgelopen nacht zijn in Gent en ook verschillende andere grote steden grote affiches aangeplakt met gedichten op om seksuele agressie aan te klagen. Het gaat om een actie van de 'Partij voor de Poëzie', een dichterscollectief dat niet écht aan politiek doet maar politici wél wil wakker schudden.

De 'Partij voor de Poëzie' bestaat al een tijdje en brengt soms gedichten uit die op openbare plaatsen te zien zijn, meestal zijn die anoniem. Maar deze keer niet. Op de affiches die onder meer in Gent opduiken, schrijft dichteres Astrid Haerens een échte aanklacht tegen seksuele agressie. Het gedicht heet 'Signaal: Stop'. 
Met "Signaal: Stop" willen we de feiten benoemen en ze zichtbaar maken op de plek waar ze zijn gebeurd
De Partij voor de Poëzie liep al een tijd met het thema rond. De aanplakactie kwam in een stroomversnelling na de moord op Julie Van Espen, zonder het leed te willen recupereren. Astrid Haerens: “Mijn vriendinnen en ikzelf kregen allemaal al te maken met kleinere en grotere seksuele agressie. Het is hoog tijd dat we de publieke ruimte weer opeisen in plaats van bepaalde plekken te vermijden na onaangename ervaringen.” Het gedicht laat niet veel aan de verbeelding over: Dit is voor mijn lichaamdat op 12/11 werd aangeraaktin de voetgangerslifthardhandig zonder toestemmingschroeiende lucifers op mijn heupengroeit wild vlees Het gedicht leest als een procesverbaal met specifieke plekken en data. “Niet omfloerst, en dat was de bedoeling,” zegt Astrid Haerens. Wakkeren de  de gedichten op al die locaties de angst niet aan? “Nee, door de dingen te benoemen kunnen we de schrik net wegnemen,” vindt Astrid Haerens.

Alsof mannen de realiteit anders beleven

 

Astrid Haerens staat er nog altijd van versteld dat mannen uit de lucht vallen als ze de dagelijkse verhalen van vrouwen horen. “Alsof we de realiteit anders beleven. Elke keer zijn ze verbaasd als ze horen hoe vrouwen zich moeten beschermen voor ze de straat opgaan.” Beschermen, hoe gaat dat dan wel? Astrid Haerens somt op:  “ ’s Avonds en ’s nachts geen hoofdtelefoon dragen. Altijd iets bij de hand hebben om als “wapen” te gebruiken, bijvoorbeeld een sleutelbos. Opletten welke kleren je draagt. Mannen niet te lang in de ogen kijken. Je niet verdedigen. Je altijd aanpassen.”

 

Het is niet de bedoeling om zoveel mogelijk stickers te plakken op plekken met een slechte herinnering. “Dit moet gesprekken op gang brengen, het bewustzijn aanscherpen.” Het gaat ook niet uitsluitend over vrouwen, maar over iedereen die zich bedreigd voelt. Ook thuis en op het werk.

 

Dit is een collectief en luidkeels nee aan seksuele agressie

 

Vijf dagen voor de verkiezingen richt de Partij voor de Poëzie zich ook tot de politici. “Seksueel geweld wordt veel te laks bestraft,” vindt Astrid Haerens.

 

Na de nachtelijke aanplakactie hoopt de Partij voor de Poëzie dat het gedicht “Signaal: Stop” nog verder wordt verspreid, zowel in de openbare ruimte als via het internet. Zegt organisator Lotte Dodion: “We hopen wel dat mensen niet te veel stickers nodig hebben om hun enge plaatsen mee te markeren.”

Lees het volledige artikel hier: https://radio2.be/oost-vlaanderen/kies-19-in-gent-duiken-affiches-op-van-partij-voor-de-poezie