zondag 30 november 2014

StampMedia

Literaire en poëtische wandeling tijdens de Nacht van VONK

Op zaterdag 22 november vond de eerste editie van de Nacht van Vonk plaats in De Studio in Antwerpen. De Nacht is een festival georganiseerd door Vonk & Zonen, een culturele vzw met een literaire toets.

Op de Nacht van Vonk vertelden verschillende dichters en schrijvers verhalen in combinatie met (h)eerlijke muziek. Het publiek had keuze te over: gedichten, verhalen en boeken kwamen aan bod in het ‘Slow Book Festival’ en muziek was te horen in ‘Rum en Roem’. Voor een drankje en lange baarden moest het publiek bij ‘Barbaard’ zijn en afsluiten kon met een beetje bloot in het ‘Poëziebordeel’.

Baarbiertje in Barbaard In de show ‘Barbaard’ namen allerlei schrijvers, dichters, muzikanten en acteurs het publiek mee in hun liefde voor baarden. Jeroen Olyslaeghers, bijvoorbeeld, bracht een stukje erotiek met enkele gedichten en kortverhalen. De helden van High-Ho’s, onder leiding van acteur Louis Van der Waal, zorgden voor een muzikale intermezzo met allerlei drankliederen als Heigh-Ho en Drunken Sailor. Stan Lee Cole bracht op zijn beurt een stukje soul achter zijn piano. Bij Barbaard kon het publiek zich eveneens laten scheren en genieten van een heerlijk baarbiertje.

Charles Ducal Op hetzelfde moment vond een literair rendez-vous plaats met Charles Ducal, dichter des vaderlands. Hij nodigde dichters van verschillende taalgemeenschappen uit. Erik Spinoy, Leonard Nolen, Vincent Tholomé en Serge Delaive brachten een aantal verzen van Ducal. Gitarist Jokke Schreurs en zanger Filip Jordens verzorgden een muzikaal intermezzo. Nadien kon het publiek in de Foyer van De Studio heerlijk genieten van een performance van... paaldanseressen.

Rock ’n Roll Schrijver/dichter Maarten Inghels en radiomaakster Katharina Smets trokken de kaart van rock ’n roll in het luisterspel ‘Rum en Roem’. Met woord en geluid vertelden ze er verhalen waar de luisteraar zich zelf een beeld bij kon bedenken. Ze baseerden dit luisterspel op verhalen van de Nacht van de Poëzie in 1984, waar bijvoorbeeld Allen Ginsberg bijna met de Russische dichter Jevgeni Jevtoetsjenko op de vuist ging. In het Poëziebordeel kon het publiek genieten van een intieme ontmoeting met een dichter of schrijver naar keuze. Nadat de mensen vertelden over hun verlangens, antwoorden de dichters met een gedicht. Stijn Vranken, één van dichters, vertolkte bijvoorbeeld het personage Stan Lee Smoke. In een gedicht vertelde hij wat er zou gebeuren bij een eerste ontmoeting. In de kelder van De Studio ten slotte, ging een tentoonstelling van allerlei grafzerken gepaard met gedichten van Geert Buelens en Gène Bervoets.