VONK&ZONENPRODUCTIES  

DICHTER DES VADERLANDS

Sinds 29 januari 2014 heeft België een Dichter des Vaderlands.De eretitel, die in 2014 werd toegekend aan de Nederlandstalige dichter Charles Ducal, werd na twee jaar overgedragen aan de Franstalige dichteres Laurence Vielle.Sinds Gedichtendag 2018 is de Nederlandstalige Els Moors Dichter des Vaderlands. In 2020 wordt zij opgevolgd door de Franstalige dichter Carl Norac.

De Dichter des Vaderlands is een literair uitwisselingsproject dat een brug wil slaan tussen de drie taalgemeenschappen.Het biedt de drie taalgemeenschappen de kans om elkaars dichters te leren kennen.De Dichter des Vaderlands wordt aangesteld voor twee jaar en schrijft minimum zes gedichten per jaar over diverse thema’s die ons land aanbelangen. Om de twee jaar wordt een dichter uit een ander taalgemeenschap aangeduid.Het project heeft ook een sociale functie: het onderzoekt hoe poëzie een rol kan spelen in het maatschappelijk debat.

De Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta, Les Midi de la poésie en Maëlstrom (Brussel). Het idee is geïnspireerd door de ‘Dichter des Vaderlands’ in Nederland die sinds 2000 wordt benoemd door Poetry International.

VONK & Zonen is, naast initiatiefnemer van het project, ook telkens realisator van een groots slotproject van de Dichter des Vaderlands ter culminatie van hun twee jaar poëtische diensten voor ons Belgenland.Zo was de literair-muzikale voorstelling “Bewoond door iets groters” de terugblik van Charles Ducal op twee drukke, inspirerende jaren. Zijn opvolgster Laurence Vielle ging samen met haar opvolgster, Els Moors op zoek naar ‘het poëtische middelpunt van België’, een tocht die eindigde met de poëtische voorstelling “De Ronde van België / La Tour de la Belgique”.