VONK&ZONENPRODUCTIES  

DE PARTIJ VOOR DE POËZIE / PARTI POUR LA POÉSIE

De Partij voor de Poëzie is een partij met slechts één programmapunt: Meer poëzie. Altijd. Overal.Een los-vast collectief van meer dan 50 dichters in 15 verschillende talen. Grote namen, beginnende schrijvers, iedereen gelijk, iedereen anoniem. Samen schrijven ze op regelmatige basis een ‘Signaalgedicht’.Een moderne kettingbrief waarbij elke dichter voortschrijft op de impulsen van de vorige regels en waaruit poëzie steeds veelmondig spreekt.

In 2018 dook de Partij op uit het ondergrondse. Onder impuls van dichter Jan Ducheyne schreven 12 dichters samen aan een eerste kettinggedicht, Signaal 1.Op 30 mei ’18 volgde een eerste interventie in de openbare ruimte (Ravensteingallerij i.s.m. Bozar), ook werd de partijslogan er permanent aangebracht.Nadien volgden interventies op Kunstenfestival Watou, in bibliotheek Permeke en aan Het Klein Kasteeltje. In november 2019 organiseerde de Partij een heus festival in Het Bos waarbij 8 artistieke duo's op 3 dagen tijd een volledig nieuwe creatie in elkaar boksten.Intussen werden 6 Nederlandstalige Signalen geschreven, 6 Franse en 1 multitaalgedicht in 13 verschillende talen. De onderwerpen van de gedichten variëren, van de liefde voor het woord en de poëzie tot de vluchtelingencrisis, (on)veiligheid of het debat over privacy. De vrijheid van de schrijvers is totaal.Voorbeelden van acties en foto’s van de Partij voor de Poëzie kan je terugvinden op de Facebookpagina van de Partij. Hieronder kan je alle Signaal-gedichten lezen.

Zelf lid worden van de partij? Vraag je lidkaart aan via info (at) vonkenzonen.be.Voor een jaarlijkse bijdrage van 10 euro krijg je elk nieuw Signaalgedicht in een uniek ontwerp van partijvormgever Jelle Jespers per post opgestuurd.