VONK&ZONENPRODUCTIES  

GEDICHTENKRANS // FLEURS DE FUNERAILLES

Een gedicht voor wie overleed tijdens de coronacrisis

Bent u een naaste verloren door het coronavirus? En bent u op zoek naar een gedicht om afscheid te nemen of als eerbetoon? Dan kunt u een gedicht aanvragen. Op basis van de informatie die u doorgeeft, schrijft een dichter een persoonlijk gedicht.

Hoe een gedicht aanvragen?

  • Stuur een e-mail naar info@vonkenzonen.be. Geef kort wat informatie,  de datum van de uitvaartplechtigheid, uw woonplaats en contactgegevens (telefoon + mailadres)
  • VONK & Zonen bezorgt uw aanvraag aan de deelnemende dichters. Per provincie is er een groepje samengesteld, waarvan dan één dichter de taak op zich neemt.
  • De dichter neemt eventueel nog contact op met iemand van de nabestaanden voor bijkomende informatie over de overledene.
  • Binnen de 5 dagen krijgt u het gedicht per e-mail door de dichter toegestuurd (of indien gewenst vroeger, bijv. vóór de plechtigheid in intieme kring).
  • U mag het gedicht vrij gebruiken, hoe en waar u dat wenst.
  • Voor publicatie van het gedicht op deze webpagina en de pagina van Gedichtenkrans wordt eerst uw toestemming gevraagd.
  • Het is gratis.
  • Wil u het gedicht ook laten vertalen naar een andere taal? Dat kan. Dankzij Passa Porta kunnen professionele vertalers worden ingeschakeld om de gedichten te vertalen naar andere moedertalen. Zo kan iedereen in België, ongeacht taal of afkomst, een laatste eerbetoon in de eigen taal krijgen.
  • Bent u zoek naar een persoonlijk (uitvaart)gedicht in het Frans? Lees hier meer over de aanvraagprocedure en de deelnemende dichters aan ‘FLEURS DE FUNERAILLES’.

Op de website van Dichter des Vaderlands vindt u ook enkele algemene (uitvaart)gedichten, die vrij te gebruiken zijn.

Welke dichters doen mee? Bart Aertgeerts, Yella Arnouts,  Amina Belorf, Yousra Benfquih, Paul Bogaert, Frank de Crits, Alain Delmotte, Paul Demets, Lieve Desmet, Lotte Dodion, Charles Ducal, Jan Ducheyne, Max Greyson, Luuk Gruwez, Peter Holvoet-Hanssen, Astrid Haerens, Maarten Inghels, Hilde Keteleer, Mustafa Kör, Ruth Lasters, Peter Mangel Schots, Sylvie Marie, Philip Meersman, Sarah Michaux, Carmien Michels, Elvis Peeters, Roel Richelieu van Londersele, Aya Sabi, Nerkiz Sahin, Bart Stouten, Peter Theunynck, Charlotte Van den Broeck, Michaël Vandebril, Lies Van Gasse, Maud Vanhauwaert, Geert van Istendael en Stijn Vranken.

Gedichtenkrans

Klik op het pop-up pijltje rechts om door de galerij met gedichten om te bladeren.

Over het project

Geraakt door de Italiaanse beelden van Coronabegrafenissen zonder stoet en geïnspireerd door het project De Eenzame Uitvaart, vraagt Dichter des Vaderlands Carl Norac dichters uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië uitvaartgedichten te schrijven voor mensen die overlijden aan het coronavirus.  Gedichtenkrans // Fleurs de Funérailles wil nabestaanden de kans geven om afscheid te nemen met een persoonlijk gedicht. Op die manier hopen de dichters de speciale omstandigheden waarin uitvaarten deze dagen noodgedwongen moeten verlopen enigszins te kunnen verzachten.  Het initiatief GEDICHTENKRANS // FLEURS DE FUNÉRAILLES wordt nationaal gedragen door alle partners van het project Dichter des Vaderlands. VONK & Zonen coördineert het project in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië is de opvolging in handen van Les Midis de la Poésie en La Maison de la Poésie de Namur. Alle gedichten worden gepubliceerd op de website van Dichter des Vaderlands. Het is een tijdelijk project dat blijft lopen zolang daar nood aan is.

Dichter des Vaderlands is een literair initiatief van Poëziecentrum (Gent), La Maison de la Poésie et de la Langue française (Namen) en de literaire organisatie VONK & Zonen (Antwerpen), in samenwerking met Passa Porta (Brussel). Met dank aan de Nationale Loterij en haar spelers. Met de steun van het Cultureel samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap.